Evlilikte doyum sağlamanın yolu; doğru iletişim
Evliliklerin boşanma ile sonuçlanmasının en önemli nedenlerinden biri, eşlerin beraberliklerindeki uyum ve aldıkları doyumun azalması veya hiç olmamasıdır. Evlilik doyumunu çiftlerin evlilik ilişkisinden duydukları genel mutluluk hali olarak tanımlayabiliriz. Bu hal esasen bireyleri bir arada tutmaya yarayan bir yapı harcı olarak da düşünülebilir.

Eşlerin beraberliklerinden aldıkları doyum temelde sevgi, saygı ve sadakat üzerine kurulu olsa da ayrıntılar cinsiyetlere göre bazı farklıklar gösterir. Örneğin erkekler evlilikte doyumu betimlerken genel olarak şu kriterlere vurgu yapar:
Saygı görmek
Dikkate alınmak
Can kulağıyla dinlenmek
Duyguları açıkça paylaşabilmek
Anlaşılabilmek
Eleştirilmemek
“Çiftlerin sıklıkla yakındığı ve “Sadece tartışıyoruz, bağırıp çağırıyoruz, sorun olduğu gibi ortada duruyor.” şeklindeki yakınmalar da eşler arasında iletişim becerilerinin artırılmasının gerekliliği hakkında ipucu vermektedir.”
Kadınlar ise sözel ve fiziksel şiddetin altını çizerek bu maddelere aşağıdaki eklemeleri yapar:
Sorunları rahatça anlatabilmek
Bir şey isterken çekinmemek
Söz konusu kriterler toplumsal cinsiyet rolleri ile uyumlu görünmektedir. Ancak dikkat çeken husus her iki cinsin de aslında iletişim becerilerine atıfta bulunmasıdır. Savunmacılık, inatçılık, kaçınma davranışları çiftler arasında var olan sorunları alevlendiren, çoğu zaman çıkmaza sürükleyen tutumlardır. Buradan yola çıkarak evlilik doyumunu artırmak için eşlerin etkin iletişim modelleri konusunda bilgilenmesinin, sorunlarına akılcı, hızlı ve kalıcı çözümler üretmek üzere destek almasının faydalı olacağı sonucuna varılabilir.
Çiftlerin sıklıkla yakındığı ve “Sadece tartışıyoruz, bağırıp çağırıyoruz, sorun olduğu gibi ortada duruyor.” şeklindeki yakınmalar da eşler arasında iletişim becerilerinin artırılmasının gerekliliği hakkında ipucu vermektedir. Özellikle tartışmalar esnasında yapılan yanlışları ve olumlu söylemleri içeren tabloyu dikkatle inceleyerek işe başlayabilirsiniz.
Olumlu yaklaşım
Esas konuya bağlı kalmak
Tartışılan konuya odaklanmak
Konuşurken karşısındakini incitmemeye çalışmak
Karşısındakinin bakış açısını anlamaya çalışmak
Ben dilini kullanarak çatışmayı azaltmak
Açık ve net konuşmak
Çözümcü yaklaşım sergilemek
Uzlaşmaya niyetli olmak
Karşısındakinin duygularına karşı hassasiyet göstermek
Tartışmadan sonra barışma çabaları göstermek
Olumsuz yaklaşım
Konudan uzaklaşmak
Geçmiş defterleri açmak
Karşısındakini incitecek şekilde konuşmak
Kendi haklılığını ispatlamaya çalışmak
Sen dilini kullanarak çatışmayı kızıştırmak
İmalarla karşısındakini rahatsız etmek
Taleplerde bulunmak
Uzlaşmayı reddeden tavırlar sergilemek
Karşısındakine psikolojik veya fiziksel şiddet uygulamak
Barışmayı ve unutmayı reddetmek
#aile #eşseçimi #essecimi #evlilik #çiftler #ciftler #evlenme #evlilikteiletişim #evlilikteiletisim #eşler #esler #doğruteiletişim #dogruteiletisim